Het einde van de makelaarssector?

Wake-up call Makelaars

Er moet echt iets gaan veranderen in de attitude van de makelaars in,  met name,  Amsterdam.

Nu begrijp ik de werking van de markt en in Amsterdam hebben de makelaars nog het geluk dat de vraag, naar met name huurobjecten, iets hoger is dan het aanbod. Of houden ze het aanbod bewust laag om die vraag ook hoger te laten lijken?

Ik verdenk de makelaars er van dat ze de markt in Amsterdam kunstmatig in stand proberen te houden.  Volgens mij is Nederland redelijk in paniek, zijn huiseigenaren angstig voor de toekomst omdat de hypotheek niet betaald kan worden en wellicht wordt de druk wel opgevoerd omdat de overbruggingshypotheek verloopt of ook te zwaar wordt. De druk om dan een alternatief te zoeken voor je eigendom wordt groter en juist daar springen de makelaars handig op in. 

Ikzelf ben nu al enige tijd op zoek naar een nieuw huurappartement in Amsterdam. Druk zoekend op internet, sites als Funda, marktplaats, Pararius, bezoeken om in mijn prijsklasse en gewenste buurt een geschikte huurwoning te vinden. Nu betaal je in Amsterdam al snel € 1.000,- excl service- en GWL kosten voor een optrekje van 55 m2 in de Westerparkbuurt.  En er komen nu enkele nieuwbouwprojecten die een wat ruimere opzet hebben.

De eerder genoemde sites zijn commerciële en/of particuliere aanbieders, maar er zijn ook tal van online boeven die je na betaling van kijkgeld in het assortiment laten kijken en dan kun je via de site rechtstreeks contact opnemen met de verhuurder.. Niet dus.. Geen respons, geen bevestiging, waarschijnlijk staat het te mooie object niet eens te huur.  Je bent als huiszoeker aan d egoden overgeleverd.

Maar vind je dan toch via een site of makelaar zelf een huis welke je interesse wekt, ga je zelf contact zoeken en vragen om een bezichtiging. Je zoekt dus zelf, vindt zelf en legt zelf contact met de makelaar. En dit is wat er vervolges gebeurt: Je krijgt een lading eisen over je heen waar je niet goed van wordt. De makelaar denkt een positie te hebben waarin hij/zij een aantal zaken mag eisen van potentiële huurders. Je inkomen dient minimaal 3x de bruto huurprijs te zijn, je moet een vast dienstverband hebben ( zo achterhaald), de huurprijs is excl servicekosten, gas/water/licht en gemeentebelasting, er wordt 1 ( en soms 2 tot 3) maanden borg verwacht en, nu komt ie, 1 of 2 maanden bemiddelingsfee voor de makelaar, Ex BTW. !!

In Amsterdam is het blijkbaar nog heel gewoon, acceptabel en toegestaan om als makelaar van twee walletjes (!) te eten. Aan de ene kant krijgt de eigenaar van het pand een factuur voor het vinden van een huurder en aan de andere kant wordt de nieuwe huurder geconfronteerd met 2 maanden extra kosten omdat hij zelf het initiatief toont om een object te gaan bewonen. Het kan niet en is werkelijk onacceptabel.

Ik snap dat makelaars op deze manier de tegenvallende omzetten qua courtage op willen vangen, maar dit is werkelijk bespottelijk. Het is in mijn ogen toegestaan op het moment dat ik een makelaar de opdracht geef een geschikt huurhuis voor mij te vinden en hij heeft een match. Wanneer we overeenkomen dat het gevonden pand geschikt voor mij is, ben ik bereid te betalen voor zijn dienstverlening. En deze commissie zal ook onderhandelbaar moeten zijn. Dat is marktwerking.

Het moet dus echt afgelopen zijn met deze wanpraktijken en het wordt echt tijd dat huiseigenaren en verhuurders zelf een platform krijgen, naast Marktplaats, waarbij vraag en aanbod beter en sneller gekoppeld worden. Zonder belachelijk hoge kosten voor dienstverlening die niets aan waarde toevoegt. Er wordt gestuurd op angst en er wordt een vals gevoel van zekerheid geboden. 

Makelaars van Nederland, vind een nieuw verdienmodel, ga echt waarde toevoegen of ik voorspel het einde van een sector.

Jurjen de Lange

Twitter: @Jurjendelange

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s