de vondst van 400.000 jaar oud

Afgelopen zaterdag liep ik op het strand van Bloemendaal en zag tussen de schelpen een gek voorwerp liggen. Mijn nieuwsgierigheid was groot en ik besloot het in mijn broekzak te stoppen.

Thuis aangekomen bestuurde ik het voorwerp en dacht bij mijzelf; dit lijkt wel een tand. Weliswaar een deel afgebroken, maar het is een tand en de wortel waarmee het in een kaak heeft gezeten, zit er nog aan! mmmmm maar hij is wel erg groot. Zou het van een haai of walvis kunnen zijn?

Al dromend kwamen de meest exotische vissen voorbij en ik was er van overtuigd dat het van een walvis moest zijn geweest. Kon net anders, want hij lag op het strand. 

Ik ben nogal actief in de socialen netwerken online en besloot een foto te plaatsen en via Twitter aan mijn crowd te vragen of iemand wist van welk dier deze tand afkomstig was. Ik gebruikte #tand om het verhaal te volgen.

Na een honderdtal tweets gaf iemand aan dat het absoluut niet van een walvis kon zijn omdat het een vlakke kies was, het was van een herkauwer. Een koe? nee.. mijn fantasie raakte gedesillusioneerd en ik wilde het niet geloven.. Of was het, zoals sommigen beweedren, van een mammoet? Gaaf!

Eigenwijs als ik was besloot ik de tip van enkele twitteraars op te volgen en contact te zoeken met Naturalis en het NIOZ ( het Nederlands Instituut voor Onzerzoek naar Zeedieren) . Het NIOZ nam de telefoon op en na wat uitleg kreeg ik het nummer van ene André Vonk terecht..! Deze legendarische man doet al eeuwen onderzoek naar walvissen wist volgens net NIOZ alles van kiezen en tanden.. haha! Briljant! Het werd spannend en de TL op twitter volgde de avonturen van de #tand op de voet, men werd ongeduldig! Adrie belde 5 minuten nadat ik hem wat foto’s had gestuurd terug en zei, erg teleurstellend; het is van een rund en niet van een vis.. balen! Maar! Zei Adrie, ik wil hem laten keuren door een echte kenner op Urk en ik bel je zo spoedig mogelijk terug met een officieel rapport! Wow! 

Gister was het dan zover, de telefoon ging, 18.30 uur, onbekend nummer. Hallo? Hallo Jurjen, met Adrie. Ik heb erg bijzonder nieuws over de kies die je gevonden hebt! Hou je vast.. Het is van een reuzenhert! Niet te geloven he? En ik zei: Adrie, wat is er nu zo bijzonder aan een reuzenhert? Waarop een verbaasd antwoord kwam: Jurjen, het reuzenhert leefde zo’n 400.000 jaar geleden! Je hebt iets unieks in handen en erg zeldzaam! Google maar eens op reuzenhert, dan zie je meer info! Het dier is zo’n 30.000 jaar (!) geleden uitgestorven, dus je kies is minimaal 30.000 jaar oud! Wat gaaf he? En ik, ik was helemaal een beetje in de war, jeetje. 400.000 jaar oud en het spoelt aan terwijl ik er langs loop. Wat betekent dat?

 

De zoektocht gaat door en inmiddels heb ik Naturalis gebeld en geïnformeerd. Ze zijn “toevallig” een reuzenhert aan het nabouwen en zo’n kies komt echt heel goed van pas, dus ik denk dat ik hem schenk. Maar ik wil alles weten over dit hert en waarom hij is uitgestorven. Het begint met een vondst op het strand en wie weet waar het me brengt. Kan er nog DNA uitgehaald worden bijvoorbeeld. Waar leefde het dier en waarom stierf het uit?

 

Ik wil hier het verhaal laten groeien en als je het leuk vind of je hebt informatie, laat het weten. Alle beetjes helpen. Wow, wat ben ik een bofkont dat ik dit stukje geschiedenis heb gevonden, op het strand, zomaar.. Wow.

 

To be continued!

Image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s