Waarom?

Deze keer schrijf ik iets op waar waarschijnlijk geen eind aan komt.. Het is een gedachte, een ervaring, een conclusie, een wens en een droom ineen. Ik weet ook niet waar ik moet beginnen, dus begin ik maar gewoon..

Iedereen spreekt in elke branche inmiddels over 3.0, de “why” factor,#HNW, Social Media, Social Business, etc.. Maar waar ik me steeds meer van bewust word is dat het eigenlijk helemaal nergens over gaat. Iedereen die ik spreek, ieder bedrijf dat ik benader, ze hebben het er allemaal over, maar de vraag waar niemand echt mee bezig lijkt te zijn is: Waarom willen we dit allemaal?

Waarom social media? Waarom Social Networking, Waarom Social Business ? Waarom voor mijzelf of voor mijn bedrijf? Waarom nieuw werken? en ga zo maar door.

In alle bedrijven en organisaties, bij elk mens dat zich hiermee bezighoudt of hiermee worstelt, moet deze vraag de belangrijkste zijn, maar er lijkt niemand mee bezig te zijn en we rennen als kippen zonder kop achter elkaar aan. Het gaat in mijn beleving niet over die nieuwe kanalen die we tot onze beschikking hebben, het gaat niet over kiezen uit alle nieuwe platformen, het gaat er om dat organisaties zullen moeten veranderen, van binnenuit. De mensen die er werken moeten veranderen en het bewustzijn moet geprikkeld worden. Iedereen, maar dan ook iedereen, blijft hangen in de oude gewoontes en probeert deze oude gewoontes via de nieuwe kanalen opnieuw vorm te geven. Maar geloof me, dat gaat niet lukken. Misschien op de korte termijn wel omdat de markt waarin je opereert er ook nog niets van snapt en je dus een stapje voor denkt te zijn, maar op de lange termijn ga je kopje onder.

Hoe kan het toch zo zijn dat we in deze tijd van social we juist dát vergeten, verloren, verleerd zijn? Wat is er over van gewoon social zijn? Je als bedrijf én als mens sociaal gedragen lijkt wel niet meer te kunnen, waarom “denken” we toch allemaal zo ontzettend na over wat we wél en juist niet “mogen” doen, online en offline. Iedereen is maar bezig zogenaamde “cases” te bouwen, storytelling, laten zien wat we hebben gedaan en wat voor succes het is geweest! We hebben 100.000 “likes” bij elkaar gehaald met onze campagne! Hoe vaak hoor ik dat niet? En als je hetzelfde bureau een Dm stuurt met de vraag: Hallo, ik ken jullie nie, maar wat jullie doen klinkt interessant! Zullen we eens koffie drinken? Hoor je vervolgens niets van dat so called “social” bedrijf. Ik snap het dan ook niet meer.

Hoor ook vaak dat we in een conjunctuur zitten waarin het eigen “ik” belangrijk is en er ruimte is voor zelfontwikkeling en er meer en meer egoïsme is dan ooit te voren. Iedereen heeft een mening en uit deze ook te pas en te onpas. En de grootste schreeuwer met de meeste luisteraars? Die hoor je overal schreeuwen dat het anders moet. Hou toch op.

In mijn ogen, voortbordurend op de Boardroom revolutie, moeten we radicaal omslaan met z’n allen. We moeten terug naar de basis, terug naar ons gevoel. Waar doen we het voor? Waar word je blij en gelukkig van en wat wil je aan anderen meegeven? Hoe ga jij d wereld een klein stukje beter maken en waar wil je dat mee doen? Wat is voor jou als mens nu écht belangrijk?

Ik weet, het klinkt utopisch wat ik schrijf, maar het is werkelijk mijn wens om zoveel mogelijk organisaties, die dat ten minste aandurven, van binnenuit te veranderen. Elke medewerker terug in zijn/haar kracht en weer bewust van de vraag: Waar doe ik dit nu eigenlijk voor en wat draag ik, vanuit mijzelf en vanuit mijn functie bij aan een betere wereld?

Wees open, eerlijk en toon interesse in een ander, luister, kijk, zie en proef de wereld om je heen en laat je zo nu en dan eens verbazen over wat je tegen komt. En lach, alsjeblieft, lach toch wat meer en neem jezelf alsjeblieft niet te serieus. Laat zien dat je ook kwetsbaar, onzeker en onwetend bent. Sta toe dat anderen bij je kunnen komen als mens en toon oprechte interesse, gewoon omdat het kan. Niemand is er ooit slechter van geworden aan een ander persoon te vragen; hallo, we kennen elkaar niet, maar wie ben jij en waar sta jij voor?

En Simon Sinek heeft een zeer goed punt wanneer hij het heeft over de Why factor, waarom doen we wat we doen en kan het ook anders? Wat is intrinsiek jouw motivatie om te doen wat je doet en je te gedragen zoals je doet.

Ik blijf schrijven aan deze blog want ik merk dat mijn hoofd overloopt van gedachten en hersenspinsels. Laat me alsjeblieft weten wat je er van vindt en deel met me mee, schrijf mee en daag me uit. De wereld kan zoveel mooier zijn als we ons allemaal gewoon weer gaan gedragen als mens, als zoekende en ontdekkende mensen. Alles mag, alles kan en er is niemand die zegt dat je niet jezelf mag zijn!

Wordt vervolgd…

8 gedachtes over “Waarom?

  1. Kirse zegt:

    Super Jurjen, ik denk vooral blijf dicht bij jezelf, dan doe je het nooit verkeerd …. En ik zal zeker blijven lachen !! 😀 (alleen maar !! )
    Zonder in dezelfde brache te zitten…
    Ik werk vanuit de gedachte : “Ga met mensen om zoals je zelf behandeld wilt worden!! ” Ook dat werkt, met een big Smile ! X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s