oh oh “recruiterend” Nederland toch…

Na 12 jaar solliciteer ik weer een keer en weet direct waarom ik het nooit deed.”ze” leren het gewoon niet..

Soms, heel soms, komt er een vacature voorbij die je pakt. Niet omdat je op zoek bent naar een baan, zeker niet als zelfstandige, maar toch. Mama zei altijd; “dans elke dans die voorbij komt”. En zo geschiedde….

Gezocht: Parkmanager Ameland. Ja!, Dat gaan we doen! 

Impulsief, energiek en altijd ín voor nieuwe ervaringen en herinneringen besloten we , apart van elkaar, te gaan solliciteren. Ieder op onze eigen wijze, omdat we vonden dat deze kans voor ons gemaakt was. We bulken van de ervaring op gebied van horeca (voor én achter de bar..), kamperen al ons hele leven, zijn erg goed met mensen, spreken meerdere talen, zijn bereid te verhuizen, hebben diploma’s en zeer zeker management ervaring. Laat staan de enorme dosis motivatie, energie en creativiteit om een onder de economie en concurrentie lijdend bedrijf als de Roompot een boost te geven. Aan de slag;
De reden om dit aan te gaan is simpel; Sinds 6 maanden zijn we de gelukkige papa en mama van een kerngezond prachtig meisje en hebben de wens om met haar en onze beestjes de rest van ons leven te gaan slijten in Australië. Nog voor ze hier leerplichtig wordt willen we de oversteek maken en zijn daar plannen voor aan het smeden. We wonen in een middelgrote stad, in een rijtjeshuis in een krappe gezellige straat. Niets mis mee zou je denken.
Ware het niet dat we na onze 9 maanden lange reis door Nieuw Zeeland en Australië mét eigen hond en eigen oude Landrover enigszins gewend zijn geraakt aan natuur en ruimte. We zijn er ook achter gekomen vrij weinig mensen echt nodig te hebben en merken dat gebrek aan ruimte om te leven en te ademen maakt dat mensen soms rare dingen doen. We zijn na de reis nooit echt geland en zijn zoekende om weer te aarden. Dús geen betere en mooiere plek dan een prachtig Waddeneiland als Ameland om te aarden, te sparen en de natuurlijk en vrijheid op te zoeken. Een goede verbinding met “de wal” maakt dat ik mijn huidige opdrachtgevers kan behouden en bedienen zoals ik nu ook doe, dus ja, we solliciteren op de functie en maken er direct een duo-baan van. Oh ja, assertief zijn we ook…
Na een paar dagen praten, dromen, tekenen en het leiden van een vakantiepark in gedachten zijn we gaan solliciteren. En we dachten nog; Creatief, dat zit compleet in het woord Re-Creatief… het terug brengen van de creativiteit.. zou je denken.. Ter ontspanning.. enfin. Dé sollicitatieprocedure verliep via een speciaal ingerichte website. Allereerst moest je je namen ingeven, een foto bijvoegen en een CV uploaden.. ( Wat?) je moest aangeven welke talen je sprak en in Word ( jawel) moest je een motivatiebrief uploaden..  Sorry, maar dit past niet helemaal bij ons, dus besloot ik een korte videoboodschap op te nemen, gewoon thuis, zonder script, ’s ochtends zonder gedouchtte hebben. Het momentum is nu. Dus dat resulteerde in dit filmpje: https://vimeo.com/167255483 ( wachtwoord is : roompotameland )  en een motivatiebrief die vermeldde: Kijkt u alstublieft het filmpje, we komen graag persoonlijk e.e.a. toelichten.. ( Je moest een motivatiebrief uploaden anders kon je niet verder in de procedure… Mijn vriendin besloot een super gave, creatieve, gelikte CV te sturen en alles zat er in, werkelijk alles waar de Roompot om vroeg, maar dan toffer, mooier, van deze tijd..
Op de dag van onze inzending verdween de vacature ineens van de website, was niet meer zichtbaar, terwijl de looptijd nog niet verstreken was.. Raar.. Een belletje naar de Roompot met de vraag of de sollicitatieprocedure gesloten was kregen we geen reactie. Toch maar insturen dus..
Na een week kreeg ik onderstaand, super onpersoonlijk, geautomatiseerd bericht in mijn inbox..:

 

Schermafbeelding 2016-06-06 om 20.17.42

Dus ik ging direct naar mijn Vimeo account om te zien wanneer ze mijn sollicitaie dan “gelezen” hadden zoals de mail deed vermoeden.. Immers, de HR afdeling ( overigens de eerste afdeling die een mail kan sturen, uit zichzelf..! Knap.) had mijn sollicitatie met belangstelling “gelezen”. Maar je raadt het al.. De video was nog niet bekeken.. En alleen de HR afdeling had het wachtwoord.. En in de rest van mijn sollicitatie verwees ik enkel naar mijn Linkedin profiel : http://www.linkedin.com/in/jurjendelange  en ook daar raad je het al.. Geen profielbezoek door iemand van de Roompot of iemand die daar werkzaam is.. En door mijn premium account kan ik best veel zien.. Verder Stond er enkel een verwijzing naar het filmpje in mijn motivatie, dus dat “met belangstelling gelezen” kreeg een bijzonder karakter. Waarbij ik het knap vindt dat een afdeling kan lezen.. laat staan kijken..
Dezelfde dag kreeg mijn vriendin exact dezelfde mail. Ook hier onpersoonlijk, automatisch en met dezelfde slappe tekst.. #zonde . Alle moeite voor niets, ze zijn bij de Roompot niet toe aan verjonging, vernieuwing, energie en visie. Kan gebeuren, profiel “matched” niet etc.. Of.. De vacature was al vervuld met een interne kandidaat en ze moesten voor de vorm de sollicitatie online zetten.
Je zult begrijpen, er knaagde iets.. We waren vol enthousiasme, hadden ons huis al bijna in de verkoop staan en alle spulletjes in dozen gepakt en onze hond had zijn treinkaartje al op zak.. Hoe kan het nou dat we niet eens een persoonlijke reactie kregen, een belletje, email, what’s appje of tweet. Niets dan een onpersoonlijke afwijzingsmail van een afdeling.. Dat klopt niet en voelde niet ok … Dus besloten we een reactie te sturen en de afdeling HR te “confronteren” met de feiten zoals Willebrord Frequin zou zeggen..
De mail met daarin de vragen hoe het kan dat een afdeling een videoboodschap gelezen zegt te hebben terwijl dit feitelijk anatoonbaar niet is gebeurd en dat we afgewezen worden op competenties die we aantoonbaar wel bezitten plus een aantal tips hoe je een sollicitatie als deze persoonlijk kunt behandelen door mensen aandacht te geven voor de energie en moeite die ze steken in jouw bedrijf, jouw vacature en cultuur, kregen we onderstaande reactie:
Schermafbeelding 2016-06-06 om 20.19.07
Aha! Toch een menselijk gezicht op de afdeling HR. Een hele geruststelling. En, los van het feit dat het niet klopt wat ze schrijft, toch een persoonlijke reactie. Het kan dus wel en er is dus wel tijd voor. Wat fijn. En een flauw excuus had voor ons niet nodig geweest, maar zeg gewoon eerlijk dat je de boodschap niet (nog steeds niet) hebt bekeken en dit gewoon een verplicht nummer was. Ik weet het, is een aanname, maar heb goede reden. ( heb de nieuwe parkmanager nog niet aangekondigd en voorbij zien komen overigens..) . En nee, er stond niet in dat ze op zoek waren naar een duo-invulling, maar er stond ook niet expliciet in dat ze op zoek waren naar één FTE welke door één persoon ingevuld diende te worden.. Maar we zullen niet op elke slak zout leggen.. Blijkbaar was dit niet de dans voor ons en hebben we ergens, 20 jaar geleden, deze dansles gemist..
Mijn boodschap is eigenlijk aan alle werkgevers,HR afdelingen, recruiters, headhunters en andere professionals die zich begeven op het vlak personeelswerving ( en behoud.) ; De wereld is veranderd.. Mensen kiezen het bedrijf waarvoor ze willen werken en gaan niet af op een functie en/of vacature alleen. Het bedrijf moet passen en door een sollicitatie “testen” ze of je als werkgever past bij de de visie en gedachte van de potentieel toekomstige werknemer, die zichzelf overigens ziet als onderdeel van je bedrijf. Hij/zij is bereid mee te bouwen, mee te denken en mee te groeien met het bedrijf en brengt ook energie, visie, inzicht en ideeën met zich mee, in ruil voor een beloning en bovenal; waardering en aandacht.. Dat is niet in geld of leaseauto’s uit te drukken..
Een sollicitant die ” niet voldoet aan de door jullie gestelde eisen” is waarschijnlijk juist de sollicitant die je uit moet nodigen voor een gesprek. In plaats van iemand die zijn “werkervaring-leugenbriefje” correct heeft ingevuld en aangeleverd. Iemand die niet volledig voldoet aan de eisen en competenties is júist de mens die je wit hebben. Hij/zij weet dat hij niet helemaal voldoet maar is bereid al zijn energie, kennis, ervaring en motivatie in te brengen om je bedrijf verder te helpen, te laten groeien, andere inzichten te geven en mee te gaan in deze tijd…. En maak het alsjeblieft persoonlijk.. Geef aandacht en een blijk van waardering. Ook al solliciteren er 1000 mensen op een vacature.. Met een beetje aandacht en persoonlijke touch maak je misschien van elke “afgewezen” sollicitant een ambassadeur van je merk, een uitdrager van je “why” ( en dat kan hard gaan op social media) en een toekomstig klant of leverancier van je bedrijf.. Zoals de IKEA terecht zegt; “Met aandacht wordt alles mooier”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s